Hacamattan önce
Hacamat aç karnına yapılır; Takribi 3 saat öncesi yeme içme bırakılır.
Tok karnına yapılan hacamatın faydası olmayacağı gibi zararı da olabileceği hekimler tarafından dile getirilmiştir.
Tok karnına yapılan hacamatta kana karışan besin ve enzimler vucut dışına çıkacağı için hekimler bu konuda ittifak etmişlerdir.
Tarih boyunca süre gelen bu tedaviyi konu alan hekimlerin açıklamaları şöyledir:
Vücutta takribi 6-7 litre kan olup yemekten sonra takribi 3-4 litre kan sindirim işlemini gerçekleştirmek için görevlendirilir. Bu durumda kan basıncı düşmesi ve kan dolaşım hızının yavaşlaması nedeniyle hacamat ile toksit maddeleri temizlemek zorlaşır. Hatta bunun dengesizlik meydana getireceğinden zararı olur. Bazı kitaplarda unun felce yol açalacağı yazılıdır.
Asgari 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmaması tavsiye edilir. Özellikle protein olan gıdalardan uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Hekimlerin açıklamalarına göre hayvansal gıdalar protein ihtiva eder, kanı koyulaştırır. Hayvansal perhize dikkat edilerek yapılan hacamat daha faydalıdır.
Hayvansal gıdaları alan kimseler için bir yemek kaşığı zeytinyağı, sirke- zeytinyağı ya da limon – zeytinyağı karışımı içilmesi hayvansal gıdanın etkisini düşüreceği söylenmiştir.
Yine hekimlerin tavsiyesi 24 saat öncesinden cima yapılmaması yönündedir.
Cima vucutta dinginlik oluşturarak kan dolaşımını yavaşlatır. Bu ise hacamatın faydasını azaltan şeyler arasındadır.
Hacamatdan sonra
Asgari iki saat kadar bir şey yenilmemesi tavsiye edilmektedir. Hacamatdan sonra iştah biraz açılabilir. Mümkün olduğunca günü hafif gıdalarla geçirmek bitkisel gıdalar yemek hacamatın faydasını artırır.
Aynı zamanda asgari 24 ila 48 saat arası cima yapılmaması hacamatın faydasını artıracağı söylenmektedir.
Enaz 12 saat olmak üzere optimum 24 saat sonra duş alınabilir. Lakin duştan hemen sonra yara izlerinin olduğu bölgeye zeytinyağı veya kantoron yağı sürmek iz kalmaması yaraların çabuk iyileşmesi bakımından çok fayda sağlar. Bukesi yöntemi ile yapılan hacamat için geçerlidir. Rayam(batırma) yöntemi ile yapılan hacamatta iz kalmaz. Tarihi kökü olan ve acı veren ancak en faydalı olan yöntem bu hacamat türüdür. Bu yöntemin bilinirliğine rağmen, bazı haccamlar müşteri gözüyle baktığı ve tekrar gelmesini istedikleri için bu yöntemi pek kullanmak istemezler. Bu yöntem damarlardan değil deri altından kan alma ve iltihabı da dışarı alan en etkili fakat biraz daha acılı olan yöntemdir. Bu yöntemde diğerlerine göre daha az kan çıkar fakat orataya çıkan mutlak toksin bulunduran kandır.
Hacamat dan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmek çok faydalı olacağı söylenmiştir. Çünkü bu gıdalar damar açıcı özelliğe sahiptirler.
Hayvansal gıdaların hemen hepsinde protein olup kan dolaşımına direkt etki edeceğini söylemiştik. Ayrıca yaranın geç iyileşmesine de etkisi bulunacağından doktorlar kan rahatsızlıkları olanlara mutlak olarak 24 ila 72 saaat arası değişen hayvansal gıda perhizi uygulamalarını tavsiye etmişlerdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bunun sebebi tedbir ve optimum fayda sağlanmasıdır.
Bazı haccamlar hastayı etki altında tutmak için ek ilaveler tavsiye etmektedirler. Ancak gerek yeni gerek eski tıp kitaplarında yer alan hacamat ile ilgili malumatlar saydıklarımızın dışında kayda değer dikkat etmeyi içerir bir bilgi barındırmamaktadırlar.
Allah acil şifalar versin.